Sider

fredag den 1. november 2013

TUNESISK HÆKLET SOFAPUDE

Endelig!! Projekt hæklet sofapude har nået vejs ende!

Det har også taget mig ca. 1 måned, dog med en eksamensperiode inde imellem. Men eksamen er endelig overstået (for dette kvartal) og jeg har i dag fået syet puden færdig. Selve hækle-delen gik som smurt. Med Pescno's guide til tunesisk hækling, var det super nemt at komme igang, og det eneste jeg lige skulle have styr på, var nogle udregninger mht. højde og bredde på puden. Lige præcis dét endte så ikke helt med at gå som jeg havde regnet med. Men med nogle justeringer under sammensyningen (som trak tænder ud!!) blev det færdige resultat alligevel helt okay. Jeg er dog ikke helt tilfreds med de tykke hjørner der stikker ud, men til sidst gad jeg simpelthen ikke mere........ I den følgende opskrift har jeg forsøgt at lave nogle justeringer, så det gerne skulle passe bedre :-)


Jeg undskylder de mørke billeder - denne årstid egner sig ikke så godt til at fotografere kl. 15...

Jeg har brugt 4 nøgler peruvian highland wool i karrygul, okker, mellembrun og brun til en 50 cm stor  pude til sofaen.

Her følger en DIY:

Du skal bruge:
4 nøgler peruvian highland wool
Tunesisk hæklenål nr. 7 med wire (60 cm)
Monteringspude 50*50 cm
Stof til bagsiden
Usynlig lynlås 45-50 cm

Striberne er lavet med antallene:
12  rækker brun
  9  rækker brun/mellembrun
13  rækker mellembrun
  6  rækker mellembrun/okker
10  rækker okker
14  rækker okker/gul
10  rækker gul


 • Slå 85 lm op med den første farve (brun)
 • Lav en opsamlingsrække efterfulgt af en afmaskningsrække. Du har nu lavet én hel ensfarvet række
 • Gentag indtil du har 10 rækker med den samme farve
 • Når du har lavet 10 rækker, har du hæklenålen i højre side med kun én maske på nålen
 • Lav nu en opsamlingsrække med den samme farve
 • Når du når enden af opsamlingsrækken og har alle maskerne på nålen skifter du til den nye farve (mellembrun) ved at trække den nye farve igennem maskerne i afmaskningsrækken (se Pescnos guide til farveskift)
 • Fortsæt med en opsamlingsrække med den nye farve (mellembrun)
 • Når du har alle masker på nålen skifter du igen til den forrige farve (brun) og forstsætter med en afmasknings og en opsamlingsrække med den brune
 • Ved enden af opsamlingsrækken skifter du farve igen
 • Fortsæt indtil du har 9 melerede rækker af kombineret mellembrun og brun


Fortsæt på samme måde, og skift farver undervejs i hæklingen, så antallet af rækker med hver farve passer med tallene angivet ovenfor. Du kan også freestyle som du har lyst, bare det samlede antal passer med dem jeg har angivet.

Det betyder ikke så meget om kanterne bliver helt lige, da de alligevel skal bruges til sømrum når puden sys sammen.

Når den store firkant er hæklet færdig hæftes alle ender og den monteres på det valgte stof, som den syes sammen med. Under sammensyningen er det en god ide, at strække lidt i det hæklede, da det ellers giver sig rigtig meget i det færdige betræk. For at der ikke bliver alt for meget trængsel inde i puden, med sømrum stikkende ud alle steder, kan man zig-zagge et par gange hen over stof og hæklet og derefter klippe det af uden det hæklede trævler op.
Jeg har valgt at sy en usynlig lynlås i ca. 1/4 oppe i stoffet på bagsiden af puden. Guide til at sy en lynlås i findes her hos Karenmarie, det kan dog sagtens gøres uden bruge af vlieseline, hvis man som mig ikke lige har det liggende :-)
7 kommentarer:

 1. Hvor er den smuk, så flotte farver.
  Jeg har netop besluttet at lære at hækle sådan. Hvor har du købt hækle/hakkenålen ?
  Hilsen Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!
   Hæklenålen og wiren er fra Knitpro (de er super lækre) købt hos Yarnfreak.dk
   Man kan skrue wiren af og på og bruge hæklenålen som en helt almindelig hæklenål også - det er ret smart :-)
   KH Katrine

   Slet
  2. Tak for svar, det må jeg lige tjekke ud.
   Svarer hæklenål størrelsen til det der står på garnet, eller hvordan finder man ud af hvilke størrelse man skal bruge?
   KH Mette

   Slet
  3. Med tunesisk hækling vil jeg anbefale den største nål angivet på garnet, eller en nål større. Men det kommer lidt an på hvilket garn du vælger og hvad du skal lave. Det afhænger selvfølgelig også af, hvor "høje"/grove du gerne vil have "striberne", hvis du forstår hvad jeg mener :-)

   Slet
 2. Rigtig fin pude og flot farvesammensætning 😃 og tak for opskrift 😃

  SvarSlet
 3. Tak for opskriften på den meget fine pude :-). Jeg er nybegynder i tunesisk hækling og forsøger i øjeblikket at gøre dig kunsten efter med samme type garn og størrelse på hakkenålen. Jeg har dog lige et spørgsmål: Med sømrum og det hele - hvor langt var dit stykke så med 85 masker? Jeg synes jeg gør det så stramt jeg kan sådan så jeg stadig lige kan få hakkenåls hovedet igennem; men mit stykke er 63 cm og 73 cm når jeg strækker det ud :-/ Er jeg helt galt på den, eller skal der være så meget ekstra hæklet til monteringen? :-)

  Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ida

   Hvor er det dejligt du er gået igang med den fine pude! :-)

   Det er et rigtig godt spørgsmål du stiller, men da det er så længe siden jeg lavede puden, kan jeg desværre ikke huske detaljerne. Jeg kan godt huske jeg selv bøvlede lidt med et stort sømrum, og at der var lidt mere "til overs" på den ene led end på den anden. Men sådan som jeg husker det havde jeg max 5 cm til sømrum på hver side, og det var inden jeg justerede maskeantallet i opskriften. Så hhv. 13 og 23 cm (sammenlagt) lyder af lidt meget!
   Hvis du kun lige er begyndt kan du evt. prøve at starte på ny og slå 5-10 masker færre op? :-)
   Hvis du er færdig og klar til montering, så frygt ikke - det kan det sagtens gå med det lidt for store pudestykke alligevel! Som jeg også har beskrevet i opskriften, så sluttede jeg af med at zigzagge på symaskinen*2 hen over kanterne (inde ved syningen) og herefter klippe det overskydende stof/garn væk. Det kan du sagtens gøre ved din også, og så skal det nok blive en smuk pude alligevel. Håber det hjælper dig lidt :-)

   KH Katrine

   Slet